penasihat

penasihat
AF Ustaz Ahmad bin Arun

PERSATUAN ANAK YATIM DAN MISKIN ALMUNIRAH

PERSATUAN ANAK YATIM DAN MISKIN ALMUNIRAH
Haji Faisal b Yeslam

PENASIHAT

PENASIHAT
Ust Dasuki Abd Rani

PENGERUSI

PENGERUSI
Tn Hj Mohd Termizi bin Ismail

Muqaddimah

Persembahan Nasyid Anak Orang Asal Memukau Penonton

Sunday, February 27, 2011

Taman Johan Setia 26.02.2011 - Program Kenali Jiran anjuran bersama Munirah Care, Masjid Al Hidayah, JKKK Johan Setia dan MPK Kelang telah mendapat sambutan luar biasa dari penduduk setempat.

Pada kesempatan ini Pengerusi Munirah Care Tuan Haji Termiszi Ismail telah mengambil kesempatan untuk menerangkan aktiviti yang sedang dan akan dijalankan oleh Munirah Care, Maahad Tahfiz Al Munirah dan juga Rumah Anak-Anak Yatim & Miskin Al Munirah.

Beliau memberitahu dalam jangka masa 2 bulan dari sekarang sebuah dewan serbaguna Al Munirah akan siap sepenuhnya dan boleh digunakan.

Dewan ini menempatkan sebuah dewan sembahyang yang boleh memuatkan 400 jemaah, sebuah dewan serbaguna yang boleh menampung sekitar 500 orang dan sebuah gelanggang badminton.

Keseluruhan Dewan ini dilengkapi dengan sistem audio yang canggih yang disponsor oleh seoran Hamba Allah dan seluruh dewan dilengkapi dengan sistem hawa dingin.

Pengerusi Munirah Care, Tn Hj Termizi juga menyeru agar penduduk setempat menggunakan seluruh kemudahan yang disediakan oleh pihak pentadbir Al Munirah.

Sebelum itu Ketua Kampung dan Nazir Masjid jug diberikan peluang untuk menyampaikan ucapan ringkas.


Paling menarik dalam majlis kali ini selain penyampaian yang oleh penceramah utama Ustaz Subki dari UPM yang menggantikan Ustaz Ustaz Roslan Mohamed yang tidak dapat hadir kerana mengalami demam kuat ialah persembahan Nashid oleh dua kumpulan jemputan.

Kedua-dua kumpulan yang membuat pesembahan ialah kumpulan nasyid dari Sekolah Orang Asli Bukit Komandol dan Kumpulan Nasyid pelajar Mahad Tahfiz Al Munirah.

Ketika menyampaikan persembahan tersebut Anak-Anak Orang Asal yang menyampaikan lagu sepohon kayu telah memukau ratusan hadirin yang hadir kerana suara yang mantap dan pesembahan yang betenaga. Ketika habis pesembahan tepukan gemuruh telah diberikan oleh setiap hadirin yang hadir.
Yang paling menyentuh hati dan perasaan hadirin ketika kumpulan ini menyampaikan lagu ialah bila diberitahu oleh pengerusi Majlis AF Ustaz Khusari bin Abdullah juga bekas anak orang asal dari Serawak dari suku kaum Iban (yang dulunya merupakan seorang machinery Kristian) ialah latar belakang mereka sebelum persembahan dimana hanya 4 orang anak sahaja yang beragama Islam, manakala yang lainl masih belum beragama.

Anda juga boleh menilai dan melihat sendiri betapa manis dan berseri nya muka anak-anak bila memakai tudung walau pun mereka bukan anak-anak yang beragama Islam.

Selain itu ibu bapa mereka juga berkorban menyediakan pakaian khas pada malam tadi. Sebagai sukarelawan Munirah Care penulis berkeyakinan bahawa ibu bapa pelajar orang asal ini juga sudah tentu gembira dengan pencapaian dan penerimaan kita terhadap persembahan anak-anak mereka.

Kerana itu penulis berharap agar lebih ramai lagi pihak Masjid, Surau dan NGO mengambil kumpulan Nasyid ini untuk membuat persembahan selain terus mendekati mereka sebagai satu usaha dakwah.

Munirah care ingin mengucapkan syabas dan tahniah kepada Cikgu Nazri yang merupa guru dan pengurus kumpulan Nayid ini.

Walau pun kumpulan Nasyid Anak Orang Asal sangat baik namun pesembahan Nasyid oleh Pelajar Maahad Tahfiz Al Munirah juga boleh dikira baik juga.

Namun dalam masa yang sama pihak pentadbir dan pengurus Maahad kena lebih bersedia apabila ingin membuat persembahan pada sesuatu majlis kerana kesilapan kecil dan susun atur yang lambat dan tidak tersusun boleh mencacatkan perjalanan majlis.Candid sepanjang program oleh juru kamera kami Tuan Haji Bahaudin (Setiausaha Masjid Al Rahimiyyah, Klang). Terima kasih Tuan Haji.
0 comments:

Post a Comment